Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

5. Lépés

5. Lépés

5. Lépés

Zónákra osztás:

Ha kiválasztottuk az öntözési megoldásokat és elkészültünk a szórófejek kiosztásával, akkor a szórófejek víz fogyasztásának és a mért vízmennyiség alapján zónákra osztjuk a területet. Fontos! Nyomásvesztesége van a csőnek és az idomnak, ezzel is kell számolni, különösen nagy területeken. 

Miért kell zónákra, körökre bontani a szórófejeket?

Ennek oka az, hogy nem tudnának egyszerre locsolni a szórófejek. Ezért meg kell őket osztani. Egy zónán belül csak és kizárólag azonos technikai megoldásokat szabad használni. Spray fejet a spray fejjel, MP rotátoros fejet az MP rotátorossal és stb kell szerelni.

Miért nem szabad különböző típusú fejeket egy zónába építeni?

Azért, mert más a spray és más a rotátoros illetve rotoros fejek percenkénti víz fogyasztása (kibocsájtása) területi eloszlásban. Külön zónát kell építeni a csepegtető csőnek is. A rotátoros és rotoros szórófejeket szerelhetjük egy körre. (Bár én személy szerint nem szoktam.)

Ne felejtsük el: hagyjunk víztartalékot, biztonságosabban fog működni a rendszerünk. 

Mire figyeljünk, amikor zónákra osztjuk a szórófejeket?

Ügyeljünk a napos és kevésbé napos területek öntözésére! Ez azért fontos, mert így tudjuk jól szabályozni a fű felület vízigényét és elkerülhetjük a túlöntözést. Az árnyékos oldalon lévő szórófejeket ne tegyük azonos körre a napos oldalon lévőkkel. Javasolt az északi oldal külön kör legyen. Figyeljünk a növények vízigényére is. Ha lejtős a terület, akkor az alsó rész 20%-kal kevesebb vizet kapjon, mint a felső rész. Ha eltérő talajtípus van a területen, talajtípusonként válasszuk szét az öntözést.

Jó tudni! Általában a spray típusú fúvókákat a 3 báron, a rotátoros fúvókákat és rotroros fejeket a 3,5 báron mért vízhozamra tervezzük. Ettől csak ritkán kell eltérnünk. 

A mért vízmennyiséggel és a vízfogyasztásával számolva szétosztjuk a köröket:  

A fent leírtakat egy példán keresztül  mutatnám be. Mint már említettem, mindig érdemes kicsivel több időt szánni a tervezésre, mert így olcsóbbá tudjuk tenni a rendszer megépítését. Ezért területenként két lehetőséggel számoltam. A legvégén összesítjük a legoptimálisabb kivitelezési megoldást. 

Jó tudni! Tapasztalat: Általában a spray típusú fúvókákat a 3 báron, a rotátoros fúvókákat és a rotoros fejeket a 3,5 báron mért vízhozamra tervezzük. Ettől csak ritkán kell eltérnünk.

Emlékeztetőül:

  1. A zöld az utcafronti füves terület (mérete: 19x1,5m)
  2. A sárga a kisebb füves terület (mérete: 12x4m)
  3. A kék a nagyobb füves terület (mérete: 18x12m)
  4. A növénysor melyet a zöld körök szimbolizálnak (tujasor hossza: 55m)

1.1. A zöld az utcafronti füves terület (mérete: 19x1,5m) Hunter MP rotátor szórófejjel tervezve:

1.2. A zöld az utcafronti füves terület (mérete: 19x1,5m) Hunter Spray szórófejjel tervezve:

2.1. A sárga a kisebb füves terület (mérete: 12x4m) Hunter MP rotátor szórófejjel tervezve:

2.2. A sárga a kisebb füves terület (mérete: 12x4m) Hunter Spray szórófejjel tervezve:

3.1. A kék a nagyobb füves terület (mérete: 18x12m) Hunter MP rotátor szórófejjel tervezve:

3.2. A kék a nagyobb füves terület (mérete: 18x12m) Hunter PGP szórófejjel tervezve:

4. A növénysor melyet a zöld körök szimbolizálnak (tujasor hossza: 55m) csepegtető csővel tervezve:

 

A fenti példa összegzése, a legoptimálisabb megoldás kiválasztása:

A fenti számításokból kiderül, hogy a mi esetünkben melyik megoldás a legoptimálisabb. Jó, ha választásnál a következő tényezőket is vizsgáljuk, lefedettség, marad-e víztartalék. Sokan nézik melyik az olcsóbb megoldás. Ez is befolyásoló tényező lehet, de csak abban az esetben, ha ez nem megy a minőségi öntözés rovására. Nézzük területenként:

A zöld az utcafronti füves területnél   Spray fúvókával öntözünk. Bőven maradt víztartalékunk, jó a lefedettség, és a Spray fej olcsóbb, mint az MP rotátor.

A sárga a kisebb füves terület nél  elgondolkodtató a választás. Ha Spray fúvókával öntözünk, kevés ugyan a víztartalékunk és az átfedésünk sem 100%-os, ami előnye, hogy olcsóbb. MP rotátornál kevés a vízfogyasztás és ez szivattyús rendszernél többlet villanyfogyasztással jár. A lefedettség 100%-os, viszont a rotátoros szórófej drágább. Ennek ellenére Spray fejekkel öntözünk, amennyiben a későbbiekben csökken a vizünk, akkor CSAK a fúvókát kell kicserélni MP rotátorra.

A kék a nagyobb füves területen  lévő fejeket ketté kellett osztanunk, mert két zónával lehet biztonságosan működtetni. Az MP rotátor mellett döntöttem. Tökéletes az átfedés, a későbbiekben a területen bárhova ültethető növény és fa. Ilyenkor közvetlenül a fej közelébe nem célszerű ültetni, legjobb a köztes vagy egyharmad-kétharmad elosztásban elhelyezmi a fejeket. Bőven maradt víztartalékunk. Egy hátránya van, sokkal többe kerül, mint a rotoros fejekkel.

A növénysor melyet a zöld körök szimbolizálnak  öntözése 4 Liter/órás, dupla soros csepegtető csöves megoldással van tervezve. Így a leggazdaságosabb. Mindenképpen kell beépítenünk nyomáscsökkentőt.

A füves területek és a növénysor öntözése 5 zóna kialakításával végezhető el.  

 

Következő lépés:  Szeleposztó és a cső nyomvonalának bejelölése

< Tovább a 6. Lépésre: Szeleposztó és cső nyomvonalának bejelölése című fejezethez > 

< Vissza a 4. Lépésre: Szórófej és fúvóka választás című fejezethez

 

Tartalomhoz tartozó címkék: tervezési segédlet
Segítségre van szüksége? Van egy kérdése amire nem talált még választ?
Hívd fel ügyfélszolgálatunkat és segítünk!
+3630/974-5454

 

Több mint 10 éves szakmai tapasztalat!
Több éves telepítői tapasztalatainkat ingyen átadjuk Neked!
Célunk, hogy Neked is legyen saját öntözőrendszered!