Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

8. Lépés

8. Lépés

8. Lépés

A vezérlő automatika kiválasztása és a vezérlő kábel méretezése:

Az automata vezérlő a rendszerünk agya. A vezérlő kapcsolja ki és be a rendszert a beállított programnak megfelelően. Már egy olcsóbb automatika is tudja az alap dolgokat. Napi többszöri öntözés, zónánkénti időtartam állítható, esőérzékelőt kezel. Ennek ellenére több kategóriát is megkülönböztetünk, hálózati vagy elemes, beltéri vagy kültéri, illetve ezen belül fix a zónák száma vagy bővíthető további zónákkal bővítő modul segítségével. Az automatika a vezérlőkábel segítségével közvetíti a jelet mágnesszelep felé. 

  Részletek itt   

Vezérlő választás:

Vezérlőt választani a zónákra bontás után tudunk, mert ennek alapján határozható meg a zónák száma. Példánkban 5 zónás a rendszerünk. A házi kertben alkalmazott automatikák általában 4-6-8 zónásak. Így nekünk egy 6 körös vezérlőre van szükségünk. Ha adott a 220V feszültség, akkor hálózati vezérlőt kell választani. Már csak annyi a teendő, hogy hová szereljük fel beltérben vagy kültérben. Ha beltérben akkor beltéri vezérlőre lesz szükségünk. Az automatikák nagy többsége tud kezelni esőérzékelőt. Ezt olyan helyre telepítsük ahol az öntöző víz nem éri, az esővíz viszont igen.

Vezeték méretezés:

A vezérlőkábel az automatikától a szelepekig futnak, közvetítve a jelet a szelep és a vezérlő között. A vezérlőkábel annyi ér fut, ahány zónánk van, plusz egy, ami a közös szál. Tehát 5 zóna esetén a vezérlőkábel 5+1 ér, azaz 6 eres. A táblázat azt mutatja, hogy milyen keresztmetszetű legyen a vezeték a távolság arányában.

Következő lépés: Anyag kigyűjtése

< Tovább a 9. Lépésre: Az anyag kigyűjtése című fejezethez >  Tovább 

< Vissza a 7. Lépésre: A csővezeték nyomásvesztesége és méretezése című fejezethez >  Előző  

 

Tartalomhoz tartozó címkék: tervezési segédlet
Segítségre van szüksége? Van egy kérdése amire nem talált még választ?
Hívd fel ügyfélszolgálatunkat és segítünk!
+3630/974-5454

 

Több mint 10 éves szakmai tapasztalat!
Több éves telepítői tapasztalatainkat ingyen átadjuk Neked!
Célunk, hogy Neked is legyen saját öntözőrendszered!