Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

BLOG

BLOG

Az öntözési technikákban a hidrofor tartályok egy pontos nyomáskapcsolóval kiegészítve igen sok pénzt és időt spórolhatnak, ezért az öntözési rendszereknél gyakran használnak a szivattyú mellé ilyen tartályt is, melynek kettős célja van: A szivattyú elindulásakor csökkenti a nyomóoldalon létrejövő nyomásütést, ezzel növeli a szivattyú élettartamát. 

Blog 1.

Hogyan válasszunk öntözőrendszert?

A „Tiszta udvar, rendes ház” – mondás ma is érvényes, de kicsit máshogy, mint régen: napjainkban a szépen ápolt, virágos-cserjés kert és a zöldellő gyep a háztulajdonosok álma. Ezt azonban gondozni kell, ennek pedig fontos összetevője a megfelelő öntözőrendszer. 

Blog 2.

Megéri-e öntözőrendszert telepíteni a kertbe?

Egy szép kert láttán minden embernek megdobban a szíve, és azonnal ilyenre vágyik, de lehetőleg úgy, hogy ne kelljen vele túl sokat dolgozni. Sajnos ez hiú ábránd – vagy pihenés, vagy szép kert, a kettő együtt nem megy. Vagy mégis?

 

Blog 3.

Mennyit spórol az öntözőrendszer?

Az öntözőrendszer komoly költség, és természetesen mindenki tudni szeretné, hogy megtérül-e. Bár a válasz sok mindentől függ, általánosságban kijelenthető: a kert szempontjából az öntözőrendszer jobban megéri, mint a hagyományos öntözés.

Hogy megéri-e? Ez a kérdés az öntözőrendszer-tulajdonososok számára általában meglehetősen rövid életű szokott lenni: addig létezik csak, amíg az ember el nem kezdi használni a telepített rendszert. Az első néhány locsolás után ugyanis világossá válik: hosszú távon nemcsak a kertnek, de nekünk is jó befektetés. A múltkor már beszéltünk arról, hogy a kényelem miatt mindenképpen megéri, de most nézzük a piszkos anyagiakat!

Blog 4.

Tervezzem vagy terveztessem az öntözőrendszert?

Ha öntözőrendszer telepítése mellett döntöttünk, felmerül a kérdés: hogyan kezdjünk neki? Magunk is megbirkózunk a feladattal vagy mindenképpen szakember kell hozzá? Ebben segít most ez a cikk!

Egy kert akkor szép, ha jól ápolt, a rendszeres gondozásba pedig az öntözés is beletartozik. Az automata öntözőrendszerek nagyban megkönnyítik a munkát: sosem feledkeznek el a locsolásról, és akkor is öntöznek, ha a tulajdonos épp távol van, az esőérzékelő pedig a túlöntözés ellen is megóvja a kertet.

Az öntözőrendszer azonban csak akkor képes maradéktalanul betölteni a funkcióját, ha szakszerű a tervezése és a kivitelezése is. Két lehetőség áll előttünk: vagy szakemberre bízzuk a munkát, vagy mi magunk végezzük el. Utóbbi esetben azonban alaposan meg kell ismerkednünk az öntözőrendszerekkel és a tervezés-kivitelezés folyamatával, de ehhez szerencsére rengeteg segítséget kaphatunk az interneten.

Blog 5.

Hogyan téliesítsük kertünket?

A hideg idő és a fagyok közeledtével fontos a kert felkészítése a télre, ezen belül is az egyik legfontosabb feladat maguknak a növényeknek a teleltetése. Mostani cikkünkben összegyűjtöttük, mit nem szabad elfelejteni.

Mit jelent a téliesítés és miért van szükség rá egyáltalán? Nos, a kertekben, főképp az öntözött, szépen gondozottakban általában mindenféle növényfajta előfordul, köztük olyanok is, amik nem a mi éghajlatunkhoz vannak szokva. A melegebb, mediterrán, esetleg trópusi, szubtrópusi országokból származó virágok, cserjék és fák számára a fagy ismeretlen és halálos ellenség, még akkor is, ha évtizedek óta nevelnek ilyeneket hazánkban is. Az ilyen növényeket télen különleges bánásmódban kell részesíteni ahhoz, hogy tavasszal újra kizöldüljenek. Ezt az óvintézkedést még akkor is célszerű megtennünk, ha tudjuk: a telek nálunk évről évre egyre enyhébbek, már a tartós fagy is ritka, a -10°C-nál hidegebb tél pedig szinte csak szökőévente egyszer, ha előfordul. Ennek ellenére jobb félni, mint megijedni; senki sem szeretné, hogy szépen kialakított, esetleg öntözőrendszerrel is ellátott, gondozott kertjében tavaszra elpusztuljon a növények egy része. 

Blog 6.

Hogyan téliesítsük az öntözőrendszert?

Most már biztosan itt a hideg, hajnalonként már fagy, és ilyenkor nemcsak a kert növényeit, de az öntözőrendszert is fel kell készíteni a télre. Ez viszonylag egyszerű, de annál fontosabb művelet. Mire érdemes ügyelni ennek során?

Először is azt kell tisztáznunk: miért kell egyáltalán téliesíteni az öntözőrendszert? A jó minőségű alapanyagokból készült, szakszerűen telepített öntözőrendszernek az őszi, néhány óráig tartó, talaj menti fagyok általában nem ártanak, ezért sokan azt gondolják, hogy a téliesítés teljesen felesleges elővigyázatosság. Ami a föld alatt van, abban nem tehet kárt a hideg, mondják – ez azonban tévedés. Az öntözőrendszer csővezetékei ugyanis mindössze 20-30 centiméterrel a felszín alatt futnak, a talajnak ez a rétege pedig könnyedén átfagyhat télen.

A téliesítést nem szabad nagyon elsietni, hiszen ha túl hamar kerül rá sor, a növények kiszáradhatnak, de a végsőkig halasztani sem szabad. Október-november a legideálisabb, ám pontos időpontot nem lehet mondani, hiszen a fagyok beálltának ideje manapság elég bizonytalan. 

Blog 7.

Melyik növénynek mennyi vízre van szüksége?

Sokan felteszik maguknak a kérdést: mennyire éri meg öntözőrendszert telepíteni? Nem öntözi túl a növényeket? A válasz sok tényezőtől függ, az azonban kijelenthető: az esetek túlnyomó többségében sokkal jobban megéri, mint a kézi locsolás, hiszen eltérő vízigényű növények számára is be tudjuk állítani.

A kert növényei csak rendszeres öntözés mellett lesznek szépek és ápoltak, az ilyen környezetben pedig mi is jobban érezzük magunkat, mint egy gondozatlan, senyvedő növényekkel telezsúfolt, lehangoló kertben. A hagyományos, slaggal történő locsolással viszont ezt az eredményt szinte lehetetlen elérni, hiszen általában nincs lehetőségünk mindig ugyanabban az időben locsolni, kevésbé tudjuk irányítani a kijuttatott víz mennyiségét, ha pedig elutazunk, nem biztos, hogy szívesen bízzuk másra azt, amivel olyan sokat dolgoztunk. 
Blog 8.

Tavasz, nyár, ősz, tél? Mikor érdemes öntözőrendszert telepíteni?

Elhatározta, hogy kényelmi, esztétikai, vagy víztakarékossági okokból öntözőrendszert szeretne a kertjébe? Gratulálunk, jól döntött! Ezzel máris megtette az első lépést a szebb, zöldebb kert felé. A következő kérdés pedig az, hogy mikor érdemes belevágni, melyik évszakban telepítse az öntözőrendszert? Ehhez adunk most pár tippet.

Az automata öntözőrendszereknek köszönhetően növényei mindig annyi vizet kapnak, amennyire szükségük van, ezáltal gyönyörűen zöldellnek majd. És tudja, hogy az egészben mi a legszebb? Az, hogy Önnek mindehhez fel sem kell kelnie a székből, kényelmesen iszogathatja a hűs italát, miközben az öntözőrendszer megöntözi kertjét.

Segítségre van szüksége? Van egy kérdése amire nem talált még választ?
Hívd fel ügyfélszolgálatunkat és segítünk!
+3630/974-5454

 

Több mint 10 éves szakmai tapasztalat!
Több éves telepítői tapasztalatainkat ingyen átadjuk Neked!
Célunk, hogy Neked is legyen saját öntözőrendszered!