Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap > BLOG >

Blog 3.

Blog 3.

Blog 3.

Mennyit spórol az öntözőrendszer?

Az öntözőrendszer komoly költség, és természetesen mindenki tudni szeretné, hogy megtérül-e. Bár a válasz sok mindentől függ, általánosságban kijelenthető: a kert szempontjából az öntözőrendszer jobban megéri, mint a hagyományos öntözés.

Hogy megéri-e? Ez a kérdés az öntözőrendszer-tulajdonososok számára általában meglehetősen rövid életű szokott lenni: addig létezik csak, amíg az ember el nem kezdi használni a telepített rendszert. Az első néhány locsolás után ugyanis világossá válik: hosszú távon nemcsak a kertnek, de nekünk is jó befektetés. A múltkor már beszéltünk arról, hogy a kényelem miatt mindenképpen megéri, de most nézzük a piszkos anyagiakat!

Mikor éri meg az öntözőrendszer?

Fontos a minőség, ami mind a beépített alkatrészekre, mint a telepítés módjára igaz. Az olcsó, rossz minőségű anyagokból álló, hanyagul telepített rendszer ugyanis vízpazarló lehet, a kertet is tönkreteszi, és ráadásul folytonos bosszankodást okoz – egyszóval nem éri meg. Az öntözőrendszer a föld alatt helyezkedik el, a felszínt pedig általában növényekkel telepítjük be, éppen ezért minden javítás szükségszerűen együtt jár a kert feltúrásával. Egyszerűbb tehát egyszer jól megcsinálni, mint sokszor rosszul.

A másik fontos szempont, amit figyelembe kell vennünk, a locsolás módja. Hogyan zajlik a hagyományos, locsolócsöves öntözés? Az ember előszedi a slagot, kitekeri, majd szépen körbejár vele a kertben, miközben vagy sikerül megfelelő mennyiségű vizet eljuttatni az egyes növényekhez, vagy nem. A kézi locsolást a legtöbben este szokták végezni. Ezzel szemben az öntözés legmegfelelőbb időpontja a hajnal vagy a késő éjszaka, vagyis éppen azok az órák, amikor a legtöbb ember még (vagy már) javában alszik. Az időpont is folyamatosan változik, mivel kevesen érnek rá mindig azonos órában öntözni, és sokszor előfordul az is, hogy az egész művelet elmarad. Ha fáradtak vagyunk, nyaralni megyünk, vagy egyszerűen csak közbejön valami, a kert máris víz nélkül marad, és ezt az érzékenyebb növények azonnal megérzik.

Az öntözőrendszer viszont kiküszöböli ezeket a problémákat, hiszen egy jól beállított automata rendszer akkor is bekapcsol, ha a tulajdonos alszik, vagy házon kívül van. Az öntözőrendszerrel ráadásul rengeteg vizet meg lehet spórolni, aminek több oka is van.

  • Egyrészt egy megfelelően beállított rendszerrel minden növény éppen annyi vizet kaphat, amennyi neki szükséges, se többet, se kevesebbet. Így egy csepp víz sem folyik el fölöslegesen, de kiszáradni, sárgulni sem fog semmi a kertben.

  • A gazdaságosság fontos összetevője, hogy az öntözőrendszer azokban az időpontokban tud öntözni, amikor a párolgási veszteség a legkisebb, vagyis hajnalban és késő éjszaka, amivel átlagosan 30-40%-os megtakarítás is elérhető. Hagyományos öntözés esetén a párolgási veszteséget még a legprofibb kertész sem igen tudja 20-30% alá szorítani, aminek az öntözés időpontja mellett a locsolófej kialakítása, a locsolás módja is oka. Egy jó öntözőrendszer esetében azonban a párolgási veszteség 10% körül van, vagyis a felhasznált víz 90%-a oda kerül, ahova szánták: a növényekhez.

Mennyibe kerül az öntözőrendszer?

Nehéz megmondani, mennyibe kerül egy automata öntözőrendszer, hiszen ez függ a kert méretétől, a rendszer tagoltságától (hány zónára van osztva a kert), a vízfelvétel módjától is. Egy átlagos, 2-400 m2-es kert esetében munkadíjjal együtt általában néhány százezres tételről beszélünk. Ez a beruházás minőségi rendszer esetén néhány év alatt megtérülhet, főképpen akkor, ha a kert kinézetét is figyelembe vesszük. Aki először telepít öntözőrendszert, meg fog lepődni, milyen hálásak lesznek a növények a szakszerű locsolásért, hiszen néhány hónap alatt olyan üde zöld kertje lehet, amilyet korábban csak filmekben láthatott. A kánikulában kiszáradt egynyári virágok, bokrok, a kiégett pázsit pótlása nemcsak bosszantó és fáradtságos, de fölösleges és pazarló munka is, ami öntözőrendszerrel könnyedén elkerülhető, sok pénzt spórolva és sok növényt megmentve ezzel.

Az öntözőrendszer telepítése azoknak éri meg, akik hosszútávon szép gondozott, szakszerű kertet szeretnének, amiben nemcsak a növények, hanem az emberek is jól érzik magukat. 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
Segítségre van szüksége? Van egy kérdése amire nem talált még választ?
Hívd fel ügyfélszolgálatunkat és segítünk!
+3630/974-5454

 

Több mint 10 éves szakmai tapasztalat!
Több éves telepítői tapasztalatainkat ingyen átadjuk Neked!
Célunk, hogy Neked is legyen saját öntözőrendszered!