Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Blog 5.

Blog 5.

Blog 5.

Hogyan téliesítsük kertünket?

A hideg idő és a fagyok közeledtével fontos a kert felkészítése a télre, ezen belül is az egyik legfontosabb feladat maguknak a növényeknek a teleltetése. Mostani cikkünkben összegyűjtöttük, mit nem szabad elfelejteni.

Mit jelent a téliesítés és miért van szükség rá egyáltalán? Nos, a kertekben, főképp az öntözött, szépen gondozottakban általában mindenféle növényfajta előfordul, köztük olyanok is, amik nem a mi éghajlatunkhoz vannak szokva. A melegebb, mediterrán, esetleg trópusi, szubtrópusi országokból származó virágok, cserjék és fák számára a fagy ismeretlen és halálos ellenség, még akkor is, ha évtizedek óta nevelnek ilyeneket hazánkban is. Az ilyen növényeket télen különleges bánásmódban kell részesíteni ahhoz, hogy tavasszal újra kizöldüljenek. Ezt az óvintézkedést még akkor is célszerű megtennünk, ha tudjuk: a telek nálunk évről évre egyre enyhébbek, már a tartós fagy is ritka, a -10°C-nál hidegebb tél pedig szinte csak szökőévente egyszer, ha előfordul. Ennek ellenére jobb félni, mint megijedni; senki sem szeretné, hogy szépen kialakított, esetleg öntözőrendszerrel is ellátott, gondozott kertjében tavaszra elpusztuljon a növények egy része. 

Hogyan teleltessük a nagyméretű, fagyot nem tűrő növényeket?

A bambuszok vagy a fügefa olyan növények, amelyeket nem kell bevinnünk (méretük miatt egy idő után ez nem is lehetséges), ezek ugyanis a gyengébb fagyokat idősebb koruktól általában még könnyedén elviselik. Ha tehát a hőmérséklet nem süllyed -5°C fok alá, jó esély van rá, hogy ezek a növények, szépen újjáélednek tavasszal.

Ha azonban biztosra akarunk menni, a földben lévő, nagyméretű növényeket burkoljuk be speciális fagyvédő fóliával, amely megvédi őket a károktól. Régebben az érzékeny fákat és cserjéket betakarták, vagyis körbekerítették valamilyen hálóval, és a rést sűrűn megtöltötték levelekkel vagy egyéb anyaggal. Ez a módszer is hatásos, de fennállhat a fertőzésveszély, a levelek között ugyanis kártevők és betegségek is áttelelhetnek.  Használjunk inkább valamilyen fagyvédő fóliát, amely a levegőt és a fény kis mértékben átengedi, tehát a növényünk nem fog megfulladni alatta. A fólia ezen felül amolyan mini üvegházként működik, vagyis télen a meleget és a páratartalmat is képes növelni a növény körül. Arra viszont figyeljünk, hogy egyéb, nem speciálisan fagyvédelemre szánt műanyag fóliát ne használjunk, mert ez alatt könnyen berohadhat és túlmelegedhet a növény, vagyis sokszor többet árt, mint használ.

A teleltetésre szánt növényeket gyakran vissza kell metszenünk ahhoz, hogy beférjenek telelőhelyükre, a fólia alá vagy a télikertbe. A metszést mindig a fagyok beállta előtt, ősszel végezzük, hogy a növénynek legyen ideje felocsúdni a pihenés kezdete előtt. Az is jó módszer, ha óvatosan összekötözzük a növényünk ágait, így könnyebben befér majd a fólia alá, és kisebb lesz az elfagyás veszélye is.

Hogyan teleltessük a dézsás növényeket?

A dézsás vagy cserepes növényeket, például a leandert, a muskátlit, vagy a citromot télikertbe, vagy egyéb, 5-15 fokos helyiségbe vihetjük, ahol szépen át tudják vészelni a kinti fagyokat, hogy aztán tavasszal újult erővel hajthassanak ki. Ehhez azonban nem árt betartani egy aranyszabályt, ami a legtöbb növény esetében érvényes: minél kevesebb a fény, annál kevesebb öntözésre van szükség. A pangó víz ugyanis télen legalább akkora ellenség, mint az elfagyás. Ez nem azt jelenti, hogy hagyhatjuk őket kiszáradni: növénytől függően 2-3 hetente érdemes ránézni a földjükre.

A fagytűrő növények teleltetése

A fagytűrő növények esetében is fontos észben tartani néhány dolgot. A havat általában nem szükséges leverni a fák és a bokrok ágairól, de ha mindenképpen szeretnénk megtenni, mindig finoman és óvatosan, rázogatva tegyük, soha ne verjük vagy ütögessük az ágakat! Sok növény, például az örökzöldek végleges károsodást szenvedhetnek, ha durván bánunk velük ilyenkor. A hagymás növényeket – ha nem télállóak – egyszerűen kiszedhetjük a földből. Mindenképpen várjuk meg, míg maguktól elszáradnak, így ugyanis a tápanyag vissza tud jutni a hagymába, majd egy papírzacskóba téve, sötét, fagymentes helyen tároljuk tavaszig, amikor újra kiültethetjük a megfelelő helyre.

Végezetül ne feledkezzen meg az öntözőrendszer téliesítéséről sem 

Kerttől függ, hogy a növények téliesítése kisebb vagy nagyobb feladatot jelent-e, ettől függetlenül ahhoz, hogy tavasszal a kert hamar visszanyerje eredeti szépségét és újjáéledjen, mindenképpen szakszerűen és időben kell elvégezni ezeket a feladatokat.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
Segítségre van szüksége? Van egy kérdése amire nem talált még választ?
Hívd fel ügyfélszolgálatunkat és segítünk!
+3630/974-5454

 

Több mint 10 éves szakmai tapasztalat!
Több éves telepítői tapasztalatainkat ingyen átadjuk Neked!
Célunk, hogy Neked is legyen saját öntözőrendszered!