Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Blog 1.

Blog 1.

Blog 1.

Hogyan válasszunk öntözőrendszert?

A „Tiszta udvar, rendes ház” – mondás ma is érvényes, de kicsit máshogy, mint régen: napjainkban a szépen ápolt, virágos-cserjés kert és a zöldellő gyep a háztulajdonosok álma. Ezt azonban gondozni kell, ennek pedig fontos összetevője a megfelelő öntözőrendszer. 

A legfontosabb, ha öntözőrendszert telepítésén gondolkodunk, hogy jegyezzük meg: nem mindig az olcsóbb megoldás a jobb. Sőt! Az öntözőrendszereket nem 1-2 évre választja az ember, az olcsó megoldások viszont sokszor egyértelműen rosszabb minőségűek, ezekre az évek során többet fogunk költeni, mintha eleve egy megbízhatóbb rendszert telepítettünk volna.
Egy öntözőrendszernek éppen ezért megbízható minőségű alkatrészekből kell állnia, ezt az elvárást azonban az olcsóbb típusok általában nem vagy csak részben teljesítik. Az olcsóságnak ára van.

A minőség tehát nagyon fontos, ám lássuk, mi mindent kell átgondolni, ha elköteleztük magunkat az öntözőrendszer telepítése mellett.

Automata vagy manuális öntözőrendszert válasszunk?

A két rendszer alapgondolata és felépítése hasonló, a vezérlése és a működése azonban más. Közös, hogy az öntőrendszerek a kert különböző jellemzői alapján zónákra vannak osztva, hiszen általában nem lehet az egész területet egyszerre öntözni. Figyelembe kell venni ugyanis a rendelkezésre álló víz mennyiségét és számos más dolgot is, például a telek adottságait, fekvését, a telepített növények fajtáját, stb.

Az azonban kijelenthető, hogy ha szakszerűen és rendszeresen öntözött, szépen ápolt kertet szeretnénk, az automata öntözőrendszer hosszútávon jobb és megbízhatóbb választás.
Az automata rendszer esetén ugyanis egy speciális vezérlőegység indítja be és kapcsolja ki az öntözést, tehát nem kell mindig ott állnunk mellette. A vezérlőegység sokféleképpen beprogramozható, a működése attól függ, hogyan állítjuk be.  Már egy egyszerű felépítésű vezérlőt is bárhogyan programozhatjuk: minden nap ugyanakkor öntözzön-e, vagy esetleg naponta többször is, de ha elég a heti egyszeri alkalom, az sem akadály. Ez azért jó, mert a rendszert kifejezetten a kertünkre tudjuk szabni, és ha jól állítjuk be, a növényeink sem szomjazni, sem fuldokolni nem fognak.

Az automata rendszernek az sem probléma, ha hosszabb időre elutazunk. A megfelelő helyre beépíthető esőérzékelő ugyanis addig nem engedi működésbe lépni a rendszert, amíg ki nem szárad. Ez igen fontos, hiszen így – a vízfogyasztás mérséklése mellett – váratlan eső, vagy időjárás-változás esetén sem áztatja el a fölöslegesen a kertet.

A manuális rendszer esetén viszont a programozható vezérlőegység mi magunk vagyunk, vagyis nekünk kell nyitni-zárni a csapokat és irányítani az öntözést. Ennek az a veszélye, hogy viszonylag könnyű hibázni: ha elutazunk és nincs kire bízni a házat, kertet, akkor a növényeink bizony víz nélkül maradnak.
A túlöntözés is könnyen bekövetkezhet: ha beindítottuk a locsolást, de fontos telefont kapunk, el kellett szaladunk a boltba, vagy egyszerűen csak elfeledkezünk az egészről, ha az ideális öntözési idő (például 10 perc) a sokszorosára emelkedhet, ha pedig fél óráig folyik a víz, a kert könnyen sártengerré válhat, amit a növények is megsínylenek, és a hó végi sárga csekkeken is látszani fog.

A manuális rendszer előnye viszont, hogy olcsó, jóval olcsóbb, mint az automata rendszer, ám mielőtt döntünk, tartsuk észben: nem mindig az olcsóbb a jó.

Az öntözőrendszer részeinek kiválasztása

Az öntözőrendszer típusát a kertünk mérete és adottságai is meghatározzák.

  • Az egészen nagy, már-már parkszerű kertekbe nagyobb víznyomással működő, erősebb vízsugárral dolgozó rotoros szórófejekre vagy MP rotátoros szórófejekre van szükség, a kisebb, átlagos méretű kertekbe viszont a spray-szerű, esőztető szórófejes rendszer a megfelelő. A cserjék, virágágyak számára a csepegtető öntözés is kiváló megoldás lehet.
  • Az öntözőrendszerek működtethetőek szivattyúról vagy vízhálózatra kötve is, ezt szintén már az elején el kell döntenünk.

 A legfontosabb, hogy a kertünk adottságainak és a növényeink igényeinek legmegfelelőbb, minőségi, megbízható rendszert válasszunk, ellenkező esetben a kert nem öröm, hanem a bosszúság forrása lesz. 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
Segítségre van szüksége? Van egy kérdése amire nem talált még választ?
Hívd fel ügyfélszolgálatunkat és segítünk!
+3630/974-5454

 

Több mint 10 éves szakmai tapasztalat!
Több éves telepítői tapasztalatainkat ingyen átadjuk Neked!
Célunk, hogy Neked is legyen saját öntözőrendszered!