Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Blog 2.

Blog 2.

Blog 2.

Megéri-e öntözőrendszert telepíteni a kertbe?

Egy szép kert láttán minden embernek megdobban a szíve, és azonnal ilyenre vágyik, de lehetőleg úgy, hogy ne kelljen vele túl sokat dolgozni. Sajnos ez hiú ábránd – vagy pihenés, vagy szép kert, a kettő együtt nem megy. Vagy mégis?

 

Az öntözőrendszer ideális megoldás, de tény, hogy valamennyit áldozni kell rá. Vajon megéri-e a befektetett összeget az öntözőrendszer? Olvasson tovább és segítünk eldönteni!

Minden kerttulajdonos olyan kertre vágyik, ami üde zöld növényeivel, kellemes hangulatával és ápoltságával arra csábítja az embert, hogy pihenjen, szórakozzon, vagy egyszerűen csak úgy érezze: otthon van benne. Az ilyen kert azonban nem terem magától, a rendszeresen gondozás és a szakszerű öntözés ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy a növények ne csak sínylődjenek, hanem igazán élvezzék lakhelyüket.
A hagyományos locsolás általában macerás, éppen ezért a legtöbb ember hajlamos elmulasztani vagy elhalasztani, mondván: „Ráér holnap is!”.  Ezzel a módszerrel nehéz szabályozni a növényekre jutó víz mennyiségét és sáros locsolócső ki- majd összetekerése sem tartozik a kedvenc elfoglaltságaink közé.

Az öntözőrendszert azonban – legyen akár manuális, akár automata – pontosan be lehet állítani, hogy a kert különböző növénycsoportjaira éppen annyi vizet jutasson, amennyit azok igényelnek.

Könnyebb munka – szebb kert

Ön is gyakran kapja magát azon, hogy esténként a kertjében gyönyörködés helyett a locsolás miatt bosszankodik? Előfordult már, hogy úgy érezte, hogy a kert csak rabolja az idejét, ahelyett, hogy a pihenés nyugodt paradicsoma lenne?
Ne aggódjon, nincs ezzel egyedül, sőt! Nagyon sokan éreznek így, akiknek korábban nem volt kertjük, és most végre kialakítottak maguknak egyet. Csak azzal nem számoltak, hogy a kert magától bizony nem lesz burjánzó…

De szerencsére erre találták ki az öntözőrendszert, ami szebbé varázsolja a kertet, és még a munkánkat is megkönnyíti. Míg azonban a manuális öntözőt magunknak kell ki-és bekapcsolni, az automata rendszer mindent önmaga végez el, ehhez pedig elég a megfelelő módon beprogramozni a vezérlőegységet. Az automata rendszerrel nincs több elmulasztott locsolás, sőt, ha nyaralni vagy hosszabb üzleti útra megyünk, az előre beprogramozott rendszerünk akkor is végezni fogja a dolgát.
A túlöntözéstől sem kell tartanunk, a rendszerbe ugyanis könnyedén beépíthető az esőérzékelő, amely egészen addig blokkolja az öntözést, ameddig a föld ki nem szárad.

Építsünk öntözőrendszert házilag!

Sokan azt gondolják, hogy az öntözőrendszer mindenképpen drága dolog, hiszen nemcsak az alapanyagokat kell megfizetni, hanem a szakszerű telepítést is. Ez azonban nem feltétlenül igaz: öntözőrendszert bárki képes telepíteni, aki rendelkezik egy kis kézügyességgel, hiszen az ehhez szükséges információk könnyedén elérhetőek.

Az alapos tervezés azonban sohasem hagyható el, ennek tehát mindenképpen meg kell előznie a munkálatokat, sőt, az alkatrészek beszerzését is. A konkrét munka, az ásás, a csövek és szórófejek beépítése csak ezután kezdődhet meg.

A legfontosabb pedig: soha ne spóroljunk az alkatrészeken! Egy látszólag olcsóbb rendszer ugyanis hamar tönkremehet, aminek jóval húzósabb költség lehet a következménye, mintha megbízható minőségű rendszert választottunk volna.

Melyik növény hova kerüljön?

Akármilyen rendszert választunk is, tudnunk kell: az öntözőrendszer telepítése előtt már tisztában kell lennünk azzal, milyen növényeket szeretnénk a kertünkbe ültetni, vagy mik vannak a már meglévő kertben. A legjobb megoldás az, ha a növényeket szükségleteik alapján rendezzük csoportokba, így például az árnyékkedvelő, vízigényes növények, vagy éppen a szárazabb klímához szokott mediterrán fajok kerülnek egy kupacba.
A csoportosítással egyrészt a hasonló igényű növények jobban fejlődnek majd, másrészt mi is könnyebben be tudjuk majd állítani az egyes növénycsoportok öntözési idejét és a kijuttatott víz mennyiségét.

Az öntözőrendszer tehát ma már mindenki számára elérhető, és bár alapos tervezést és pontos telepítést igényel, bárki megbirkózhat vele, akinek van egy kis kézügyessége. A filmekben, katalógusokban csodált, gyönyörű kert így az átlagember számára is valósággá válhat, akár néhány hét alatt!


Tartalomhoz tartozó címkék: blog