Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Blog 7.

Blog 7.

Melyik növénynek mennyi vízre van szüksége?

Sokan felteszik maguknak a kérdést: mennyire éri meg öntözőrendszert telepíteni? Nem öntözi túl a növényeket? A válasz sok tényezőtől függ, az azonban kijelenthető: az esetek túlnyomó többségében sokkal jobban megéri, mint a kézi locsolás, hiszen eltérő vízigényű növények számára is be tudjuk állítani.

A kert növényei csak rendszeres öntözés mellett lesznek szépek és ápoltak, az ilyen környezetben pedig mi is jobban érezzük magunkat, mint egy gondozatlan, senyvedő növényekkel telezsúfolt, lehangoló kertben. A hagyományos, slaggal történő locsolással viszont ezt az eredményt szinte lehetetlen elérni, hiszen általában nincs lehetőségünk mindig ugyanabban az időben locsolni, kevésbé tudjuk irányítani a kijuttatott víz mennyiségét, ha pedig elutazunk, nem biztos, hogy szívesen bízzuk másra azt, amivel olyan sokat dolgoztunk. 

Az öntözőrendszer – főképp, ha automata – leveszi a vállunkról ezt a terhet, cserébe pedig hozzásegíthet ahhoz, hogy kertünk olyanná váljon, amilyeneket addig csak filmekben és katalógusfotókon láttunk.
Azonban az is igaz, hogy az automata öntözőrendszer telepítése bizonyos költségekkel jár, a befektetett időről és energiáról nem is beszélve, így igazából természetes, ha mindenkiben felmerül a kérdés: megéri ez nekem?
Nos, a válasz igen, de ahhoz, hogy valóban gazdaságos legyen a rendszer működtetése, tisztában kell lennünk azzal, milyen igényei vannak a kertünkben élő növényeknek.

Az öntözőrendszer kiválasztásának kritériumai

Mivel az öntözőrendszereket úgy alakítják ki, hogy a kertet különböző szektorokra osztják, lehetőségünk van a növényeket az öntözési igényeik alapján is csoportosítani, illetve közelíteni elképzeléseinkhez.

  1. A szárazságtűrő növények általában a ritkább öntözést éppolyan szépen viselik, mint a szikrázó napsütést, ez azonban nem azt jelenti, hogy soha nem kell őket locsolni. Az ilyen fajta növényekről tudnunk kell, hogy eredeti élőhelyükön általában meglehetősen mostoha körülményekhez vannak szokva, ezért alakítottak ki nagy ellenállóképességet.
    A szárazságtűrők éppen ezért sokszor lassabban nőnek, mint az igényesebb növények, így akkor is ideálisak, ha kisebb kertben gondolkozunk. Ebbe a kategóriába tartoznak például a manapság nagyon kedvelt mediterrán növények, ciprus- cédrus- és fenyőfélék, a leanderek, de a gyönyörű és szívós levendula is. Mivel az ilyen típusú növények gyakran sziklás, köves vidékről származnak, sziklakertbe is kiválóak. A pálmaliliom, a borókafélék, de a legtöbb mediterrán fűszernövény, és a szukkulensek, a kövirózsák többsége is ilyen.
  2. A közepes vízigényű növényekre általában könnyebben rátalálunk, a kertészetek ugyanis hajlamosak a kerti növények többségét ebbe a kategóriába besorolni. Ebben van is igazság, hiszen sok különböző növekedési ütemű növény tartozhat ide, sokféle igénnyel, eltérő tűrőképességgel.
    A legtöbb díszfa és cserje közepes vízigényű, ami általában a közepes hőmérséklet-és fényigénnyel is együtt jár. Ebben a csoportban rendkívül sokféle növény előfordul, azok, amelyek a hosszabb-rövidebb száraz időszakokat is elviselnek, mélyrehatóbb gyökérzettel rendelkeznek, a vízigényesebb típusoknak ellenben sekélyebb talajban tenyészik a gyökérzete. Ez az öntözőrendszer telepítését is befolyásolhatja.
  3. A vízigényes növények (itt most nem mocsári- vagy vízinövényekről van szó, hiszen azok szinte állandóan vízben állnak) általában párás, és csapadékos helyről származnak, ezért a kertünkben is ezt a környezet kell biztosítanunk számukra. A gyönyörű és egyre népszerűbb tulipánfa például vízigényes, ugyanakkor napos helyet kíván, az azálea ellenben – magas vízigénye mellett – árnyékban érzi inkább jól magát. A klasszikusabb fajták közül például a fűz vagy a nyír tipikusan vízigényes növények.

Bár a fűfélék általában nagy jól alkalmazkodnak mindenfajta környezethez, ha szépen ápolt, sötétzöld, dús pázsitot szeretnénk, azt bizony sűrűn, akár naponta is szükséges öntözni.

Öntözőrendszerünk tehát akkor fog a legnagyobb hatásfokkal működni, ha a tisztában vagyunk a kertünkbe telepített növények igényeivel, s a kijuttatott vízmennyiséget és a locsolás gyakoriságát is ennek megfelelően állítjuk be.
 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
Segítségre van szüksége? Van egy kérdése amire nem talált még választ?
Hívd fel ügyfélszolgálatunkat és segítünk!
+3630/974-5454

 

Több mint 10 éves szakmai tapasztalat!
Több éves telepítői tapasztalatainkat ingyen átadjuk Neked!
Célunk, hogy Neked is legyen saját öntözőrendszered!