Termékek Menü

Az öntözőrendszerről:

Minden háztulajdonosnak igénye van arra, hogy a házát körülölelő kert is rendezett legyen. Ennek számos összetevője van. A gyönyörű zöld fű, különböző cserjék és örökzöldek, valamint színes virágok. Ez ma már csak automata öntözőrendszerrel valósítható meg.

Nem kell többé slag mögött állnunk akár órákat, mert ezt megteszi helyettünk más, egy jól megtervezett és telepített automata öntözőrendszer. Amely nagyon sok örömet tud okozni nekünk. Az öntözőrendszer lényege, hogy amíg időt, energiát és pénzt takarítunk meg vele, addig kertünk szebbé és élvezhetővé válik. Díszkertnek csak akkor van értelme, ha az tényleg dísze a háznak. Sárguló, szomjazó növények, a foltokban kiégett fű nem éppen kellemes látvány és feleslegesen kidobott pénz. Ezért már a növények és a fű telepítése előtt célszerű az öntözőrendszert beépíteni, de természetesen utólag is beépíthető.

A vezérlőt tetszés szerint beprogramozzuk, mikor és mennyit öntözzünk zónánként. Ha itt az öntözés ideje, akkor az automatika kiadja a vezérlőkábelen keresztül a jelet a szelepaknában elhelyezett aktuális mágnes szelep felé. Így a föld alatt elhelyezett csöveken keresztül elindul körönkénti öntözés legyen az szórófejes, csepegtető vagy mikro-öntöző. A beállított öntözési idő elteltével, miután a rendszer leöntözött, minden visszaáll a nyugalmi állapotra.

Az automata öntözőrendszer fő alkotóelemei:

1. Elem

Az öntözőrendszer vezérlő automatika:

Az automata vezérlő a rendszerünk agya. A vezérlő kapcsolja ki és be a rendszert a beállított programnak megfelelően. Már egy olcsóbb automatika is tudja az alap dolgokat. Napi többszöri öntözés, zónánkénti időtartam állítható, esőérzékelőt kezel. Ennek ellenére több kategóriát is megkülönböztetünk, hálózati vagy elemes, beltéri vagy kültéri, illetve ezen belül fix a zónák száma vagy bővíthető további zónákkal bővítő modul segítségével. Az automatika a vezérlőkábel segítségével közvetíti a jelet mágnesszelep felé.  

2. Elem

Az érzékelő:

Az időjárás figyelembevételével, esik az eső, fúj a szél, erős a napsütés (típustól függően) segít nekünk az optimális öntözésben. Az érzékelő típustól függően tiltja vagy engedélyezi, akár növelheti, csökkentheti az öntözés időtartamát. Fontos a jó elhelyezés! Olyan helyre kell telepítenünk, hogy csak esővíz érje, az öntözővíz nem.

Egy rendszer érzékelő nélkül is működőképes.

3. Elem

A mágnes szelep:

A szelep nem más, mint egy „elektromos csap”. A mágnesszelepet a vezérlő automatika a vezérlő kábelen keresztül nyitja, majd öntözés után zárja. Amelyik szelep nyitva az a kör működik. A mágnesszelep az automata öntözőrendszer nélkülözhetetlen alkotóeleme. A mágnesszelep állandó nyomás alatt van. A rendszert a mágnesszeleppel tudjuk zónákra osztani. A szelepeket a szelepidomokkal tudjuk összekötni. Az összeépített szelepidomokból jön létre a szeleposztó.  

4. Elem

A szelepakna:

A szelepdobozoknak szintén fontos szerepük van az öntözéstechnikában. A szelepdobozban van elhelyezve a szeleposztóra szerelt mágnesszelep sor, így szelepek könnyen szerelhetővé vállnak, de ami még ettől is fontosabb védelmet biztosít a mágnesszelepeknek a külső sérülésől. A zöld szinü tetőnek köszönhetően a fűben elhelyezve is, esztétikus tud maradni. A különböző méretben vannak, zónák  számától függően célszerű választani.   

5. Elem

Az öntözőfejek és a fúvókák:

A szórófejek végzik a tényleges víz kijutatást. A föld alá vannak sűlyesztve és a víznyomás hatására jönnek ki a földből, majd locsolás után visszabújnak. Több tipusuk is van működési elv és felhasználástól függően. 

A spray fúvókák nagy intenzitással, esőszerűen öntöznek. Szórási sugárát tekintve 0,6-5,7m-ig öntöznek, ezért kis területekre ajánjuk. A rotátoros vagy rotari fúvókák kis intenzitással több sugárban öntöznek. Szórási sugarát tekintve 1,8- 10,7m-ig öntöz, ezért kis és közepes területekre ajánljuk. Rendkívűl víztakarékos! Rotoros szórófejnek általában egy fő sugara van, a fejtől távolodva egyre nagyobb a vízcseppek nagysága. Közepes és nagy területekre ajánljuk. 

6. Elem

A csepegtető és mikroöntözők:

A csepegtető öntözést a mikroöntözés kategóriába sorolhatjuk. Ha a csepegtető öntözést alkalamazzunk, akkor vizet tudunk megtakarítani, mert csak ott locsolunk ahol a növény van. Használatával kellően nedvesen tudjuk tartani a növények gyökérzónáját, így a növény is jobban fejlődik, illetve mivel a növény levele szárazon marad, kevésbé tudnak a baktériumok elszaporodni a gombák pedig fejlődni. Működésükhöz nagy nyomást nem igényelnek (<2,5 bar), így kivitelezése is olcsóbb. Mikroöntözés az a katagória ahol nem a klasszikus szórófejes öntözést alkalmazzuk. Mikroöntözés a csepegető csöves, csepegtető szalagos vagy csepegtető testtel, gombával való öntözés. Ide soroljuk még a mikro pálcás fejeket is. A mikroöntözésnél speciális idomokat használunk, melyek biztosítják a kötéseket. 

7. Elem

Az idomok:

Az idomok igen fontos alkatrészek a rendszerben, mivel ezek nélkül nem tudnánk összeépíteni az alkatrészeket a csövekkel, és fordítva, illetve a csövet a csövel, az alkatrészt az alkatrésszel. A technika fejletségének köszönhetően, ezek a kötések általában bonthatóak, és gyorsan nagy biztonsággal szerelhetőek. Több fajtájuk van, ami függ a cső fajtától, a nyomásterheléstől, valamint a szerelés módjától. 

8. Elem

A csövek:

A csövek szállítják a vizet az öntözést végző alkatrészekhez. A csöveket méretük (átmérő), összetételük alapján (lágyfalu vagy keményfalu) különböztetjük meg.

A csöveket legfőbbképpen méretük, átmérőjük alapján tudjuk megkülönböztetni egymástól. (d16, d20, d25, d32, d40 stb.) Anyagukat tekintve mindegyik polietilén. Összetételük alapján van lágyfalu polietilén (LPE), vagy keményfalu polietilén (KPE) cső. 

Idomokkal tudjuk őket egymáshoz csatlakoztatni. 

 

9. Elem

A szűrő:

A szűrő a víz tisztítását szolgálja, kiszűri az apró részecskéket. Nagy szerepe van abban, hogy a rendszer megbízhatóan működjön. A műanyagházas szűrők (acél)hálós és lamellás kivitelben vannak. Többféle méretben. 

10. Elem

A kiegészítő alkatrészek:

Egy rendszerben a főalkatrészek mellett szükség van kiegészítő alkatrészekre, így lesz kerek egész a rendszer. Kiegészítő alkatrészek a nyomáscsökkentők, csapok, láb és visszacsapó szelep, tőmítő anyagok, elektromos kötőanyagok alkatrészek.

11. Elem

A szivattyú és alkatrészei

 

Segítségre van szüksége? Van egy kérdése amire nem talált még választ?
Hívd fel ügyfélszolgálatunkat és segítünk!
+3630/974-5454

 

Több mint 10 éves szakmai tapasztalat!
Több éves telepítői tapasztalatainkat ingyen átadjuk Neked!
Célunk, hogy Neked is legyen saját öntözőrendszered!