Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Blog 4.

Blog 4.

Blog 4.

Tervezzem vagy terveztessem az öntözőrendszert?

Ha öntözőrendszer telepítése mellett döntöttünk, felmerül a kérdés: hogyan kezdjünk neki? Magunk is megbirkózunk a feladattal vagy mindenképpen szakember kell hozzá? Ebben segít most ez a cikk!

Egy kert akkor szép, ha jól ápolt, a rendszeres gondozásba pedig az öntözés is beletartozik. Az automata öntözőrendszerek nagyban megkönnyítik a munkát: sosem feledkeznek el a locsolásról, és akkor is öntöznek, ha a tulajdonos épp távol van, az esőérzékelő pedig a túlöntözés ellen is megóvja a kertet.

Az öntözőrendszer azonban csak akkor képes maradéktalanul betölteni a funkcióját, ha szakszerű a tervezése és a kivitelezése is. Két lehetőség áll előttünk: vagy szakemberre bízzuk a munkát, vagy mi magunk végezzük el. Utóbbi esetben azonban alaposan meg kell ismerkednünk az öntözőrendszerekkel és a tervezés-kivitelezés folyamatával, de ehhez szerencsére rengeteg segítséget kaphatunk az interneten.

Itt például 10 rövid videó segítségével tanulhatjuk meg az öntözőrendszer tervezésének fortélyait.

Ha nincs időnk arra, hogy a munkát magunk végezzük, vagy egyszerűen csak nem vagyunk biztosak saját képességeinkben, ebben az esetben kérjünk inkább szakszerű segítséget, a szakember ugyanis pontosan tudni fogja, hogy a kertünkhöz milyen típusú rendszert érdemes telepítenünk. Ez látszólag drágább megoldás, az eredmény viszont majdnem mindig 100%-os lesz.

Az öntözőrendszer megtervezése és kialakítása nem ördöngösség, ha érzünk magunkban elég kedvet, és szeretjük saját maga felépíteni a birodalmunkat, akkor könnyedén összeállítható!

4 kérdés mielőtt belevágunk az öntözőrendszer megtervezésébe…

Ha bízunk saját kézügyességünkben és magunk szeretnénk véghezvinni a tervezést és a megépítést, először üljünk le és alaposan gondoljuk át az alábbi néhány dolgot. Az alábbi kérdésekre már azelőtt tudnunk kell a választ, mielőtt nekiállunk az öntözőrendszer tervezésének.

 1. Milyenek a terület adottságai?
  Mérjük fel például, hova és mennyit süt a nap, melyek az árnyékos részek, vannak-e huzatos, szeles sarkok, mennyi rézsű, illetve lejtős rész van a kertben (illetve tervezünk-e ilyet építeni vagy bontani).
 2. Milyen talajunk van?
  Fontos a termőközeg vizsgálata is, hiszen egy agyagos talaj például másmilyen növénykultúrát kíván, mint a homokosabb talajok, és a kettő vízgazdálkodása is különböző.
 3. Milyen tereptárgyakat, utakat, épületeket tervezünk a kertbe?
  Ezek helyét még az öntözőrendszer telepítése előtt kell kijelölni, az utólagos módosítások ugyanis gyakran az egész rendszert felborítják.
 4. Milyen vízigényű növényeket tervezünk telepíteni és milyen számban?
  A hasonló ápolást igénylő növényeket célszerű egymás közelébe ültetni, így az öntözőrendszert is megbízhatóbban fogjuk tudni beállítani.
 5. Milyen vízvételi lehetőségek állnak rendelkezésünkre?
  Kútról vagy hálózati vízről kívánunk-e majd öntözni? A kettő közül a legtöbben általában az előbbit választják, mondván: nincs vízszámla és nem az ivóvizet „pazaroljuk” öntözésre. Ha azonban nincs kutunk, előfordulhat, hogy azt nem is éri meg fúratni, mert a víztakarékos, korszerű szórófejekkel még mindig jobban járunk. 

Mindig legyünk alaposak, és ne feledkezzünk el semmiről! Ahogy az asztalosok mondják: „Kétszer mérj, egyszer vágj!” A hibák és hiányosságok később nem csak bosszúságot, hanem fölösleges kiadást is jelenthetnek, amit egy kis tervezéssel könnyedén megspórolhattunk volna!

A kulcs az alapos átgondolásban rejlik. Akár szakember végzi ezt, akár mi magunk, az öntözőrendszer tervezése és telepítése összetett feladat, amit nem lehet félvállról venni – de a végén garantáltan megéri! 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
Segítségre van szüksége? Van egy kérdése amire nem talált még választ?
Hívd fel ügyfélszolgálatunkat és segítünk!
+3630/974-5454

 

Több mint 10 éves szakmai tapasztalat!
Több éves telepítői tapasztalatainkat ingyen átadjuk Neked!
Célunk, hogy Neked is legyen saját öntözőrendszered!