Termékek Menü

Öntözőrendszer tervezési segédlet

Öntözőrendszer építéshez szükséges szerszámok, anyagok és alkatrészek:

Öntözőrendszer építése házilag:

 Az öntözőrendszer működéséről és alkotóelemeiről az   című fejezetben talál bővebb információt.

  Részletek itt 

A tervezési segédlettel az a célunk, hogy Önnek is legyen öntözőrendszer a kertjében. Hiszünk abban, hogy akár telepítői tapasztalatok nélkül is meg tudja tervezni és építeni öntözőrendszerét. Mert a növények lételeme a víz. 

Azt azért tudnunk kell, ha látunk egy kertet, amelyben szép zöld a fű, gyönyörűek a növények a virágok, akkor ott minden bizonnyal egy jól megtervezett és minőségi anyagokból kivitelezett öntözőrendszer élteti a növényvilágot. Ahhoz, hogy ez a mi kertünkben is megvalósuljon, néhány szabályt be kell tartanunk. Ha a tervezés nem jó, akkor valószínűleg a megépített rendszer sem fog megfelelően működni.

Fontos szabályok a tervezéshez:

  1. A jó vízforrás kijelölése és a vízhozam mérése
  2. A megfelelő öntözési megoldások kiválasztása.
  3. A terepviszonyoknak megfelelő öntözés.
  4. A szórófejeket sugártávolságra helyezzük el.
  5. A fúvókák csapadékeloszlása egyenletes legyen.
  6. Ne tervezzük a maximumra a rendszert, hagyjunk víztartalékot.

A tervezés előtti teendők:

Öntözőrendszer tervezésnél a legfontosabb a kert megtervezése! Mi hová kerüljön! Épületek, tereptárgyak, sziklakert, növénysziget, fű felület. Ez azért fontos mert, a későbbiekben a kert átrendezése, felboríthatja az öntözőrendszer működését is! A meglévő, beállt kerteknél természetesen ezek a feltételek már adottak.

Ha elkészültünk a kertünk megtervezésével, akkor jöhet igazán az öntözőrendszer tervezése!

 

Tervezés lépésről- lépésre:

1. Lépés

Vízforrásunk kiválasztása és a vízhozam mérése:

Az öntözőrendszer megvalósulásának az egyik legsarkalatosabb pontja a vízforrásunk.  A jó minőségű és megfelelő mennyiségű víz elengedhetetlen! Rossz víz minőség esetén a rendszer eltömődik, működésképtelenné válhat. Nagyon fontos tudnunk a rendelkezésre álló vízforrásról, a pontos adatokat, melyet biztonsággal méréssel tudhatunk meg. Öntözőrendszert tervezni a pontos vízforrás adatok nélkül kockázatos. Meg kell mérnünk mennyi a statikus nyomásunk és az adott üzemi nyomáson a vízmennyiségünk.

 Részletek itt 

2. Lépés

Terület lemérése, rajz készítése: 

Az öntözőrendszer pontos tervezéséhez nagyon fontos a terület pontos lemérése. A rajzon be kell jelölnünk mi hol található. Ha ezzel elkészültünk egy méretpontos vázlatrajzot készítünk, ezen a fent leírtakat fel kell tüntetni. 

 Részletek itt 

3. Lépés

Szórófejek elhelyezése:

A rendszer tervezésénél meg kell határoznunk, hogy az adott területet milyen öntözési megoldással szeretnénk locsolni. Szórófejekkel vagy mikroöntözéssel. Ha szórófejekkel, akkor soha ne akarjuk kispórolni a szórófejeket! Mert ami szükséges az adott terület lefedéséhez azt mindenképpen be kell építenünk. De ugyanez vonatkozik a mikroöntöző alkotóelemeire is.   

 Részletek itt 

4. Lépés

 Szórófej és fúvóka választás:

A szórófej típus választásánál néznünk kell a terület nagyságát, a rendelkezésre álló vízmennyiségét, és a szórófej öntözési sugarát. Ezeket összevetve választunk szórófejet, fúvókát.  A kis és közepes területeket valamint az íves szegélyeket, járdaszéleket spray vagy rotátoros szórófejekkel locsolhatjuk. A közepes és nagy területeket pedig szintén rotátoros vagy rotoros szórófejekkel öntözhetjük.   

5. Lépés

Zónákra osztás:

Ha kiválasztottuk az öntözési megoldásokat és elkészültünk a szórófejek kiosztásával, akkor a szórófejek víz fogyasztásának és a mért vízmennyiség alapján zónákra osztjuk a területet. Fontos! Nyomásvesztesége van a csőnek és az idomnak, ezzel is kell számolni, különösen nagy területeken. 

6. Lépés

Szeleposztó és cső nyomvonalának bejelölése:

A szeleposztót praktikusan szelepaknában helyezzük el. Az egy körön lévő szórófejeket csővel kötjük össze, melyet egy szelepbe csatlakoztatunk. Az egy körön lévő szórófejek azonos időpontban fognak öntözni.  

7. Lépés

A csővezeték nyomásvesztesége, méretezése: 

Tervezésnél a jó öntözőrendszer működésének az alapja a szórófej és cső hidraulikai méretezése. A szórófej hidraulikai méretezését az előző részben elvégeztük.  A csővezeték méretezésének célja a megfelelő cső kiválasztása a szükséges vízmennyiséghez. A csöveken  a cső hosszától, alakjától, átmérőjétől, és az átfolyó víz mennyiségétől függően,  nyomásesés jön létre. Az alkatrészeken, a mágnesszelepen, az idomokon, is keletkezik nyomásveszteség. 

8. Lépés

A vezérlő automatika kiválasztása és a vezérlő kábel méretezése:

Az automata vezérlő a rendszerünk agya. A vezérlő kapcsolja ki és be a rendszert a beállított programnak megfelelően. Már egy olcsóbb automatika is tudja az alap dolgokat. Napi többszöri öntözés, zónánkénti időtartam állítható, esőérzékelőt kezel. Ennek ellenére több kategóriát is megkülönböztetünk, hálózati vagy elemes, beltéri vagy kültéri, illetve ezen belül fix a zónák száma vagy bővíthető további zónákkal bővítő modul segítségével. Az automatika a vezérlőkábel segítségével közvetíti a jelet mágnesszelep felé. 

     

9. Lépés

Az anyag kigyűjtése:

Az anyag kigyűjtésénél jó ha, van erre egy tematikánk. Ez azért hasznos, mert bosszúságoktól kímélhetjük magunkat. Ha kivitelezők vagyunk, akkor nem mindegy milyen árajánlatot adunk ki a kezünkből, mert ha menet közben kell módosítanunk az áron, akkor még rosszul jöhetünk ki belőle. Az anyaglista alapján tudjuk beszerezni a szükséges alkatrészeket.

10. Lépés

Egy komplex öntözőrendszer megépítése A-tól Z-ig.

Videónkban bemutatjuk milyen anyagokra, alkatrészekre van szükségünk egy rendszer megépítéséhez. Valamint, hogyan kell létrehozni egy komplex öntözőrendszert A-tól Z-ig. A megvalósításhoz telepítői tapasztalatok nem szükségesek.

 

Segítségre van szüksége? Van egy kérdése amire nem talált még választ?
Hívd fel ügyfélszolgálatunkat és segítünk!
+3630/974-5454

 

Több mint 10 éves szakmai tapasztalat!
Több éves telepítői tapasztalatainkat ingyen átadjuk Neked!
Célunk, hogy Neked is legyen saját öntözőrendszered!