Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap > BLOG >

Blog 6.

Blog 6.

Blog 6.

Hogyan téliesítsük az öntözőrendszert?

Most már biztosan itt a hideg, hajnalonként már fagy, és ilyenkor nemcsak a kert növényeit, de az öntözőrendszert is fel kell készíteni a télre. Ez viszonylag egyszerű, de annál fontosabb művelet. Mire érdemes ügyelni ennek során?

Először is azt kell tisztáznunk: miért kell egyáltalán téliesíteni az öntözőrendszert? A jó minőségű alapanyagokból készült, szakszerűen telepített öntözőrendszernek az őszi, néhány óráig tartó, talaj menti fagyok általában nem ártanak, ezért sokan azt gondolják, hogy a téliesítés teljesen felesleges elővigyázatosság. Ami a föld alatt van, abban nem tehet kárt a hideg, mondják – ez azonban tévedés. Az öntözőrendszer csővezetékei ugyanis mindössze 20-30 centiméterrel a felszín alatt futnak, a talajnak ez a rétege pedig könnyedén átfagyhat télen.

A téliesítést nem szabad nagyon elsietni, hiszen ha túl hamar kerül rá sor, a növények kiszáradhatnak, de a végsőkig halasztani sem szabad. Október-november a legideálisabb, ám pontos időpontot nem lehet mondani, hiszen a fagyok beálltának ideje manapság elég bizonytalan. 

Miből áll az öntözőrendszer téliesítése?

A művelet nem bonyolult, de pontosan kell végezni ahhoz, hogy biztosan megvédjük a rendszerünket az elfagyástól.

  1. Első lépésként a vízfőcsapot kell elzárni, vagyis megszüntetni a rendszer vízutánpótlását.
  2. Ezután – rendszertől függően – megtörténhet a víztelenítés.

Mivel többféle öntözőrendszer létezik, a víztelenítésre is több megoldás is létezik.

  • Történhet kézi leeresztőcsapokkal, ez a manuális rendszereknél gyakori megoldás. A leeresztőcsapok általában a rendszer legmélyebben elhelyezkedő pontján vannak, és a vízfőcsap elzárását követően ezeket kinyitva ereszthetjük ki a fölösleges vizet a csövekből.
  • Az automata ürítőszelepeket gyakran az öntözőrendszer szárnyvezetékeiben használják, a víztelenítés ezeken keresztül is történhet. Az is előfordul, hogy automata ürítőszelepek és kézi leeresztőcsapok egyaránt be vannak építve a rendszerünkbe, ebben az esetben mindkét szerkezetet használhatjuk.
  • A legbiztosabb módszer az öntözőrendszer víztelenítésére a légkompresszoros kifúvatás. Ilyenkor a kompresszor a rendszer vezetékéhez csatlakoztatva kinyomja a csövekben és a szelepekben lévő vizet. Bár ez költségesebb megoldás, cserébe viszont megbízható is: a kompresszoros kifúvatással biztosak lehetünk abban, hogy nem marad pangó víz az öntözőrendszerünkben. Ha magunk akarjuk végezni a műveletet, bérelhetünk is kompresszort, a víztelenítés igazán nem bonyolult művelet, csak pontosan kell végezni.

A legfontosabb, hogy sose állítsuk a kompresszort nagyobb nyomásra, mint amit a rendszerünk legérzékenyebb eleme elvisel, Ha például egy alkatrészünk maximum 3 bar nyomást visel el, a kifújás ereje nem haladhatja meg ezt az értéket (sőt, az a legjobb, ha meg sem közelíti).

Az öntözőrendszer téliesítése lényeges és szükséges művelet, de fontos a jó időzítés is. Ha megfelelően végezzük, elkerülhetőek a fagyásból származó károk.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
Segítségre van szüksége? Van egy kérdése amire nem talált még választ?
Hívd fel ügyfélszolgálatunkat és segítünk!
+3630/974-5454

 

Több mint 10 éves szakmai tapasztalat!
Több éves telepítői tapasztalatainkat ingyen átadjuk Neked!
Célunk, hogy Neked is legyen saját öntözőrendszered!