Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

7. Lépés

7. Lépés

7. Lépés

A csővezeték nyomásvesztesége, méretezése: 

Tervezésnél a jó öntözőrendszer működésének az alapja a szórófej és cső hidraulikai méretezése. A szórófej hidraulikai méretezését az előző részben elvégeztük.  A csővezeték méretezésének célja a megfelelő cső kiválasztása a szükséges vízmennyiséghez. A csöveken  a cső hosszától, alakjától, átmérőjétől, és az átfolyó víz mennyiségétől függően,  nyomásesés jön létre. Az alkatrészeken, a mágnesszelepen, az idomokon, is keletkezik nyomásveszteség. 

Miért fontos a megfelelő cső választás?

Mert ellenkező esetben nem fog jól működni a rendszerünk. 

Mire figyeljünk a cső méretezésnél?

Nagyon kell figyelnünk az úgynevezett vízkalapács effektus elkerülésére. Ezért a csőben a megengedett víz sebessége 1,5-2,2 m/s lehet, ez az optimális áramlási sebesség.  Mi az a vízkalapács effektus? Ez a jelenség a nagy mennyiségű áramló folyadék tehetetlenségéből adódik, amikor folyadék útját hirtelen elzárjuk. Ilyenkor a víz felütközik, torlódik, majd egy lökéshullámot indít meg az ellenkező irányba. A lökéshullám útjában lévő idomon visszafordul, ide-oda verődik a két felület között. Ha nagy a vízmennyiségünk és a víz sebessége, akkor akár belülről szét is verheti csatlakozási pontokat.

A megfelelő csővezeték választása:

A megfelelő csövet a nyomásveszteség táblázat segítségével tudunk választani a már említett paraméterek ismeretében. A szükséges paraméterek: Vízmennyiség, a cső szakasz hosszúsága. A táblázatban látható, hogy mennyi a nyomásesés és a vízsebesség 100 m KPE csövön. Három részben összesítve az optimális (zöld), a kerülendő (sárga) és a nem használható (piros) tartomány.

A táblázat további adataihoz kattintsunk a táblázatra

 

 

A csővezeték méretezése egy példán bemutatva:

A lenti képeken látható, hogy mennyi a csőszakaszunk hossza és a körönkénti vízigényünk. Megnézzük melyik a legnagyobb vízigényű zóna. A 2.kör, 29,6 Liter/perc. A táblázatban kikeressűk a vízhozamnak megfelelő értéket, ez az érték a 30 Liter/perchez van a legközelebb.

Láthatjuk, hogy a KPE 20mm átmérőjű csőnél a piros tartományban van, a KPE 25mm-es csőnél a sárga tartományban. Mivel az optimális érték a zöld tartományban van, így az már biztos, hogy a főágunk és a 2.kör cső átmérője KPE 32mm. A többi zóna cső átmérője lehet 25mm-es cső is, de csinálhatjuk az összes kört 32mm csővel, ahogy nekünk szimpatikus. A nagyobb átmérőjű cső drágább.

A kiolvasott érték mellett láthatjuk még a nyomáveszteséget is 100m KPE csövön. A mi esetünkben bármelyik zónát veszem alapul, a nyomásveszteség 0,5 bár alatt van. Ezért ha a spray fejeket a 3 báron, a rotoros és rotátoros fejeket pedig 3,5 báron mért vízhozamra tervezzük a rendszerünk minden bizonnyal működőképes lesz.  

 

 

Következő lépés: A vezérlőautomatika kiválasztása és a vezérlő kábel méretezése

< Tovább a 8 Lépésre: A Vezérlő automatika kiválasztása és a vezérlő kábel méretezés című fejezethez > 

< Vissza a 6. Lépésre: Szeleposztó és cső nyomvonalának bejelölése című fejezethez >    

 

Tartalomhoz tartozó címkék: tervezési segédlet
Segítségre van szüksége? Van egy kérdése amire nem talált még választ?
Hívd fel ügyfélszolgálatunkat és segítünk!
+3630/974-5454

 

Több mint 10 éves szakmai tapasztalat!
Több éves telepítői tapasztalatainkat ingyen átadjuk Neked!
Célunk, hogy Neked is legyen saját öntözőrendszered!